Kolla på schemat var och när du ska vara var under tävlingsdagen. Kontakta tävlingsledaren så snart som möjligt om du av någon anledning inte kan vara där. Kontakta även tävlingledaren om du byter position med någon annan. Stäm alltid av med den som är ansvarig på varje plats vad du ska göra och vad som gäller. Ett tips är att läsa på vad som gäller på respektive område här nedan. Har du några som helst funderingar angående ditt funktionärsuppdrag så kan du kontakta områdesansvarig eller tävlingsledaren.
I sekreteriatet kan du hämta en fika- eller lunchbiljett som går att använda i cafeterian. Om sekretieriatet har mycket att föra så kontakta tävlingsledaren för utdelning av biljett. Om man jobbar en halv dag får man en fikabiljett och jobbar man en hel dag får man lunchbiljett och fikabiljett.
Framhoppning
Var på plats mellan 30 och 20 minuter innan klassen börjar. Se alltid till att ha en utskriven uppdaterad startlista vid ingången (Hämtas i sekreteriatet).
Det får vara max 12 stycken i ridhuset. Och då fritt fördelat mellan ridning och hoppning. Skritt får endast ske på den mindre ridytan så att ingen störs när de värmer upp i högre hastigheter eller hoppar. Hjälp gärna ryttarna med vem som ska röra sig mot banan i god tid.
Ni får ta pauser i första hand mellan klasserna. När sista ryttaren lämnar framhoppningen är det ett bra läge att ta en kortare paus. Stäm av med den som är ansvarig för framhoppningen om en paus kan tas under pågående klass. Skulle det finnas ett behov av en avbytare så kontaktas tävlingsledaren.
Domartornet
Personer som sitter i domartornet ska vara på plats minst 10 minuter innan klassen startar. Personer som sitter i domartornet ansvarar för att tidtagningsinstrumenten förflyttas till deras nya positioner mellan klasserna (justera start- och mållinje). Arbetsuppgifter under pågående klass inkluderar manuell tidtagning, anteckningar i protokoll och så ska även equipe uppdateras. Det krävs utbildning för att hantera equipe.
Om du inte har suttit i domartornet tidigare behöver du vara på plats minst 15 minuter innan klassen börjar för att få information om vad du ska göra.
Prisutdelning
Personen som är ansvarig för prisutdelning ska vara beredd när sista ryttaren i avd A rider. I början av dagen förbereds rosetter och priser till alla klasser så att ansvarig har allt tillgängligt för utdelning. Prisrosetter och eventuella segertäcken sätts på utanför tävlingsbanan innan ekipagen kommer in till prisutdelning. När domaren läser upp respektive ekipage delas eventuella priser ut. Ta ryttaren i handen och gratulera.
In/utsläpp till banan
Om man ska vara vid in/utsläpp så ska man vara på plats senast 5 minuter innan klassen börjar. Vi har två ekipage inne på banan samtidigt om inget annat anges av domaren. Sedan står ett ekipage beredda i gången, eller strax utanför, redo att komma in på banan. När pågående ritt avslutas, dvs när ett ekipage går i mål, kan den stom står beredd gå in på banan. Se till att nästa väntande ekipage inte står i vägen för dem som lämnar banan. Näst sista ekipaget i varje klass kan gärna vara kvar som sällskap till sista ekipaget som startar.
Om ingen väntar vid insläpp gå ut och ropa efter dem. Ha gärna kontakt med framhoppningen för att se om någon inte dykt upp där. Det kan ha kommit sena strykningar. Se till att ta en uppdaterad startlista från sekreteriatet före klassens start.
Sjukvårdare
Sjukvårdare ska vara på plats 30 minuter innan klassen börjar och minst 15 minuter efter att klassen tagit slut. Vid skifte av sjukvårdare mellan klasser se till att byta av varandra så att det inte blir några glapp. Sjukvårdare ska ha reflexväst på sig med ett rött kors och texten sjukvårdare på ryggen. Vid sekreteriatet finns en del sjukvårdssaker. Kolla gärna var det finns och vad det finns innan tävlingen börjar.
Banpersonal
Ska vara på plats och redo att börja minst 5 minuter innan klassen börjar. ALLA hjälps åt vid ombyggnad. Under pågående ritt ska du stå så att du inte är i vägen för ekipaget på banan. Stå gärna vid hinder som inte är med i klassen eller som för stunden inte hoppas. Stå inte i vägen för startlinje eller mållinje och passera inte över dem under pågående ritt. Var alltid uppmärksam på var ekipaget är på väg. Ex. Stå inte i utrymmen mellan hinder som skulle kunna användas vid omhoppning och ekipage som vägrat ut sig kan komma på annat hinder innan de lämnar banan.
Kratta framför och bakom hinder när det behövs så att det inte bildas gropar. Eventuellt kan vissa svänga behöva krattas också. Mocka när det behövs, men se till att inte vara i vägen när du gör det. Använd grep och hink som finns på banan under klassens gång. Töm hinkarna i skottkärran utanför tävlingsbanan mellan klasserna. Krattor och mockredskap ska stå säkert där inget ekipage riskerar att rida omkull dem eller skada sig på dem.
Alla hjälps åt att höja hinder mellan klasser eller olika ponny kategorier. Mellan ponny kategorier höjs översta bommen 2 hål (10 cm), understa bommen lämnas alltid på samma höjd, och mitten bommen/bommarna sprids ut jämnt mellan dem. Muren höjs med små klossar. Om de små klossarna är slut byts två rader små klossar ut till en rad med större klossar. Lite kloss har en höjd om 10 cm och en stor kloss har en höjd om 20 cm. Oxrar längs med 10cm år det håll som inte stör relaterade avstånd till hinder före eller efter. Kombinationer längs mellan olika ponnykategorier. Banbyggaren väljer vilket av hindren som ska flyttas på.
Hjälp alltid till att bygga om inför nästa klass. Pauser tas under pågående klass i samråd med banchef, men då får max 1-2 personer ta paus i taget. När banan är färdigbyggd och ryttarna går banan inför start går det bra att ta paus. Banchef ser till att alla får möjlighet att ta paus. Man har eget ansvar för att vara tillbaka i tid till höjning/ombyggnad eller när klasserna startar/pausen är slut.
Ett tips är att sjävla bekanta er med banan innan klassen startar exempelvis genom att själva går banan. Ta reda på var start och mållinjer är, och var snabbaste eller möjliga omhoppningsvägar kan vara under en omhoppning. Diskutera mellan er hur ni kan röra er under pågående ritter för att inte störa ridande ekipage.